sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Mitä Lore syö?


Ollaan saatu vuosien varrella koottua Lorelle toimiva ja hyvä ruokavalio, joka sopii sille erinomaisesti. Paljon on mössöä, vitamiineja, purkkeja ja säkkejä. :D Olisihan se ihanteellista mennä pelkällä heinällä ja kauralla, mutta nykyään ei se aina enää toimi niin, ainakaan kovassa käytössä olevalla sporttihevoselle. Urheilijat tarvitsevat sopivan ruokavalion ja sopivia laadukkaita rakennusaineita, jotka antavat energiaa ja tukevat palautumista ja yleistä hyvinvointia. Hyvällä sopivalla ruokavaliolla ja tasaisella ruokailurytmillä pääsee pitkälle, niin ihminen kuin hevonenkin. 


c. Henni-Leena Helenius 

Lore saa Greenlinea litran päivässä, yleensä käyn aamusella laittamassa sen turpoamaan ja käyn neljän ja seiskan välissä antamassa mössön Lorelle, jotta sen ruokailuvälistä ei tulisi niin pitkä. Meidän tallilla kun heinäruokinta on vain kolme kertaa päivässä, aamulla klo 7, päivällä klo 13 ja illalla klo 20:30. Tyhjällä vatsalla liikkuminen ei myöskään tee hyvää joten usein annan puolet greenlinesta ennen ratsastusta ja puolet jälkeen. Jos ei mössö ole vielä turvonnut, annan hiukan heinää ennen liikutusta. Pyrken kanssa ollaan opittu paljon näitä mahajuttuja ja nähty tarpeeksi hyvin kuinka käy jos ei näitä toteuta. Vaivaa se vähän vaatii, mutta vaatikoot. :D 

Greenlinen joukkoon meillä menee Vetcaren luonnon E-vitamiinia, B-vitamiinia, ravintoöljyä (Effektri Equi), HCC Mobilityä ja tarpeen mukaan elektrolyyttejä (Pharma). Mössön joukossa nämä nestemäiset lisät menevät hyvin. Mobility pitää huolta Loren nivelistä. B-vitamiini edistää palautumista. Öljy pitää huolen monista asioista, myös palautumisesta sekä karvan., kavioiden ja ihon hyvinvoinnista ja monesta muusta seikasta. E-vitamiinikin on monella tavalla tärkeä, me otimme sen ruokavalioon mukaan erityisesti lihasten kasvatuksen ja palautumisen vuoksi. 

Lorella on myös aamu- ja iltapurkit. Molemmissa on noin litra kauraa sen mukaan, millaista liikusta on sinä päivänä ollut. Joskus reilummin, joskus hiukan vähemmän. Tämä toimii meillä hyvänä energianlähteenä ja myös kasvattavana. Ennen Lore söi myös soijaa, jolloin kauran määrä oli vähempi. Nyt kun soija on jätetty pois, ollaan hiukan lisätty kauran määrään tuohon kahteen litraan päivässä. Aamupurkkiin tulee myös Yeast Boosteria, joka sisältää hiivoja ja seleeniä. Se parantaa mahan hyvinvointia ja seleeni on merkittävässä asemassa lihasten osalta. Kivennäistä Lore saa 100 grammaa päivässä, jonka me jaamme molempiin purkkeihin tasan. Molempiin purkkeihin tulee myös hieman suolaa. Iltapurkkiin tulee yksi mitta magnesiumia hermoston ja lihasten hyvinvoinnin tueksi. 




Heinää Lore saa vajaa noin 10kiloa päivässä, vapaapäivänä hieman vähemmän. Heinä kehittää Lorelle melkoisen helposti hienon masun ja tämän vuoksi Loren heinänsaanti on säännösteltyä. Greenline korvaa kuitenkin jonkun verran heinästä. Kesällä ollaan syötelty Lorea narun päässä vihreällä ajan puitteissa vartista puoleen tuntiin, on saanut meidänkin herra hiukan nauttia kesästä kun laitumelle ei sitä viitsitä laittaa riskien ja lihomisen takia.

Monimutkainen ruokavalio ja paljon on purkkeja ja purnukoita, mutta näin on juuri meidän Lorelle hyvä! :)

Oman ruokavalion noudattaminen onkin sitten taas ihan eri juttu... :D  Jos joku purkittaisi munkin ruuat niin ehkä se helpottaisi omankin ruokiksen noudattamista ? 

Nyt Lore on ollut viikon kävelyllä, olen taluttanut 20-30min joka päivä. Nina kävi torstaina hoitamassa Loren, perus käyttökireyksiä, eikä revähtymä lavassakaan ole mikään iso tai paha. Ens viikolla Lore palailee siis jo treeniin, virtaa onkin pojalle jo kertynyt... :D 




- Aino 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti